Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Dani otvorenih vrata HAZU u Bjelovaru

Dani Otvorenih vrata HAZU Bjelovar, 12. travnja 2016., prostorije HAZU Bjelovar FOTO: Kristina Turković www.bjelovar.hr

Na konferenciji za novinare, u utorak 12. travnja 2016., Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru predstavio je ovogodišnje Dane otvorenih vrata. Prikazan je sažetak aktivnosti bjelovarskoga Zavoda od 2006.do 2015.godine te plan za 2016. godinu. Istaknuto je i kako je cilj u dva dana, koliko Dani otvorenih vrata traju, 12. i 13. travnja 2016., prikazati zainteresiranim građanima čime se sve HAZU bavi, izvijestiti o njegovom nakladništvu bjelovarskoga Zavoda i znanstvenom radu i projektima općenito.

Uz predstavnike Zavoda, prof.dr.sc. Vladimira Strugara i prof.dr.sc. Slobodana Kaštelu, novinarima se obratila i zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.

Istaknula je važnost te znanstvene institucije i pohvalila njihov rad u Bjelovaru s kojim je Grad Bjelovar jako zadovoljan. Hvala što vodite Zavod, što motivirate građane da istražuju i propituju našu povijest, da važne stvari za naš grad i županiju zabilježimo na primjeren način, na znanstveni način, rekla je zamjenica Novosel. Dodala je kako Zavod objavljuje rezultate znanstvenih istraživanja, brinu se o hrvatskoj kulturnoj baštini, razvijaju kulturno-umjetničku djelatnost, daju prijedloge i mišljenja za unaprjeđenje znanosti i umjetnosti na područjima vezanima uz naš grad, županiju i Hrvatsku.

Grad Bjelovar godinama pomaže Zavodu za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru moralno i novčano, istaknula je zamjenica Novosel. Prof.dr.sc. Slobodan Kaštela zahvalio se Gradu na pomoći od 100 tisuća kuna, koliko je iz proračuna izdvojeno ove godine, te je rekao kako uz to Grad nesebično daje i dodatnu novčanu pomoć kada je to god potrebno.

Prof. dr. sc. Kaštela objasnio je i plan Zavoda za ovu godinu. Centralni događaj je, kaže, organizacija Znanstveno-stručnoga skupa, koji se održava u povodu 260. obljetnice grada, pod nazivom „Značajne osobe u povijesti grada Bjelovara s posebnim osvrtom na članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sa šireg bjelovarskog područja“. Održat će se 28.rujna 2016., a čut će se zanimljivosti o ljudima koji su rođeni i radili u Bjelovaru te su zaslužni za život u njemu, ali i izvan njega. Tako će biti predstavljeni, primjerice, nekadašnji istaknuti liječnici-Židovi iz Bjelovara, istaknuti fotografi, profesor Rudolf Bičanić, književnik i nekadašnji župan Bjelovarske županije u 19 stoljeću – Ivan Trnski, naši poznati slikari – Edo Murtić i Nasta Rojc, književnik Goran Tribuson te mnogi drugi.

Posebna pozornost u 2016. godine, bit će posvećena i nakladničkoj djelatnosti, istaknuo je prof. dr.sc. Kaštela te je dodao da su već pripremljeni neki rukopisi, a u planu su, među ostalim, i tri predavanja.

Prof. dr. sc. Vladimir Strugar napomenuo je kako je bjelovarski Zavod vrlo zadovoljan svojim dosadašnjim djelovanjem te da se veseli u ovoj godini prikazivanju svega što su napravili akademici s ovoga područja čime se otvara jedno novo područje istraživanja bjelovarskoga kraja. Dodao je kako je njih jedanaest od čega je devet redovitih članova HAZU, a tri su bila izvanredni ili počasni članovi.

TEKST I FOTO: Kristina Turković

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content