Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Izvršenje proračuna u kriznoj 2020. – rekordno u povijesti Bjelovara

Grad Bjelovar 2020. godinu završio je s ukupnim viškom od 716.726,75 kn. Konsolidirani višak, odnosno višak u kojemu su ubrojani i proračunski korisnici, iznosi 5.887.269,09 kn. Tako je izvršenje proračuna za 2020. godinu, kada je samo Grad u pitanju,189.550.421,15 kn, a s proračunskim korisnicima ono je 255.383.610,28 kn, u što su od prošle godine prema zakonu ubrojane i plaće djelatnika osnovnih škola s područja Grada Bjelovara.

Bez tih plaća, govorimo o iznosu od 209.872.449,40 kn koji je realno uspoređivati s prethodnim godinama te možemo reći kako izvršenje proračuna u 2020. godini veće za 73.259.881,30 kn, nego 2017. kada smo preuzeli Grad, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na današnjoj konferenciji za novinare te je dodao kako je riječ o rekordnom izvršenju proračuna u povijesti Grada Bjelovara, unatoč krizi uzrokovanoj koronavirusom.

Na konferenciji je istaknuto i kako je ukidanje prireza prošle godine, koji je gradsku blagajnu punio s oko 10 milijuna kuna na godišnjoj razini, bio riskantan potez, no on se sada pokazao opravdanim. Na današnji dan, ističe Hrebak, u gradskoj blagajni je oko 8 milijuna kuna i proračun se iznimno dobro puni. Vjeruje da će to omogućiti i uključivanje dodatnih projekata u proračun na sljedećem rebalansu, što ga iznimno veseli jer je važno da se radi i da grad napreduje.

Toliko o svima koji su govorili o gradskim financijama kao nestabilnima, kao nešto nerealno, i o tome da smo krivo vodili politiku Grada. Ne samo da smo kompenzirali prirez, već smo i povećali prihode. Istina je, imali smo prošle godine problema s likvidnošću jer treba sve te europske projekte voditi i čekati da novac sjedne na račun, a u jednom trenutku država nam je dugovala 13 milijuna kuna, no i tada smo dobro funkcionirali i uspjeli sve posložiti što je sada i vidljivo. Iznimno sam zadovoljan – kaže gradonačelnik.

Tom prilikom, pročelnica Upravnoga odjela za financije i javne prihode Grada Bjelovara Mirela Bašić, istaknula je i nisku kreditnu zaduženost Grada.

Prošle godine kreditna zaduženost je na godišnjoj razini bila 3 milijuna i 700 tisuća kuna. Ove će godine ono biti veće, oko 8 milijuna i 300 tisuća kuna, što je i dalje vrlo niska zaduženost s obzirom da Grad Bjelovar ima mogućnost zaduživanja do 19 milijuna kuna na godinu – objasnila je pročelnica Bašić.

Na konferenciji za novinare, uz bjelovarskoga gradonačelnik i pročelnicu, sudjelovali su i zamjenici gradonačelnika Igor Brajdić i Valna Bastijančić Erjavec te Antonio Dinjar, zamjenik pročelnice financija.

Podijeli s prijateljima!
Back to top