Održan 24. jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Održan 24. jesenski međunarodni bjelovarski sajam, 9. - 11. rujna 2016., sajamski prostor u Gudovcu kraj Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Jesenski međunarodni bjelovarski sajam, koji se održavao od 9. do 11. rujna 2016., ponovno je dokazao prestiž na hrvatskoj sceni kada su takve manifestacije u pitanju. I ove godine zabilježen je veći broj izlagača, i to za oko 10 %, što dovoljno govori o vrijednosti takvog specijaliziranog sajma kojega su prepoznali u cijeloj državi, ali i izvan njezinih granica. Sudjelovalo je više od 500 izlagača iz 15-ak zemalja, a zemlja partner je bila Izrael.

Do sada smo bili vodeći sajam na području poljoprivrede s europskim statusom, a sada ćemo prijeći te okvire te za zemlju partnera imamo jednu posebnu državu kao što je Izrael. Tako ćemo moći čuti i njihova iskustva u poljoprivredi, posebice vezana uz navodnjavanje po čemu je Izrael jako poznat. Uz pomoć Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije koji su nam i vlasnici, uspjeli smo osigurati više izlagača nego prije što samo govori da smo postali poželjno mjesto za gospodarstvenike iz zemlje i cijele Europe. Ono po čemu se ovaj naš sajam izdvaja od svih ostalih sličnih sajmova u regiji je Državna stočarska izložba kojom se posebno ponosimo. Riječ je o jedinstvenoj specijaliziranoj izložbi stoke gdje je izloženo više od 500 grla s naglaskom na domaće, objasnio je direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac na svečanom otvorenju manifestacije.

Na svečanom otvorenju prigodne govore držali su i ministar poljoprivrede Davor Romić, Marija Vukobratović, ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, Zina Kalay Kleitman, veleposlanica Izraela te izaslanik Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Mato Brlošić koji je i otvorio 24. jesenski međunarodni bjelovarski sajam. Riječima potpore sajmu i poljoprivrednicima, na svečanosti se obratio i gradonačelnik Antun Korušec, koji je na Jesenski sajam došao u pratnji svojih zamjenica, Jasne Višnjević i Lidije Novosel.

Grad Bjelovar je u proteklih desetak godina u investicijske aktivnosti tvrtke Bjelovarski sajam uložio oko 7 milijuna kuna. Danas svjedočimo da su se ta ulaganja isplatila jer imamo najveću sajamsku manifestaciju u regiji. Istovremeno iz proračuna Grada Bjelovara u proteklih desetak godina za poljoprivredu smo izdvojili 23 milijuna kuna. Ovakav iznos izdvajanja Grad Bjelovar je, na kraju 2015. godine, svrstao na visoko 23. mjesto od ukupno 128 gradova u Hrvatskoj po visini izdvajanja za poljoprivredu. Iz proračuna Grada za potrebe poljoprivrede i poljoprivrednika financiramo i projekte koje provodimo sa znanstvenim institucijama. Posljednji projekt je zaštita zemljopisnog podrijetla autohtonog sira – kvargl. Projekt, kao vrijedan i potreban je prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede. Cilj nam je osnažiti poljoprivredu kao djelatnost te značajno podići konkurentnost hrvatskog sela i poljoprivrede u uvjetima globalizacije. Sajam u Gudovcu je magnet za vladu, ministre, predstavnike politike različitih opcija, poljoprivredne proizvođače i kupce. Svi mi zajedno lako ćemo detektirati i složiti se što su danas glavni problemi poljoprivrede. Osnovni problemi su svakako sljedeći: učestale prirodne nepogode i poplave i mrazevi, neizvjesnost prodaje i naplate svojih proizvoda, visoke cijene inputa – ulaznih troškova, niske i nestabilne prodajne cijene poljoprivrednih proizvoda, pad proizvodnje u stočarstvu, posebno mlijeka i mesa, gotovo neodrživ položaj proizvođača mlijeka. Kako riješiti te probleme i kako poboljšati položaj hrvatskog sela? Kako i na koji način artikulirati agrarne politike kojima bismo promijenili sliku hrvatske kao velikog uvoznika hrane, vratili život na selo, vratili mlade ljude na selo, obradili svu zemlju i imali uređen krajobraz, kako vratiti optimizam i zadovoljstvo selu, poljoprivredi i poljoprivrednicima? Odgovori na ta pitanja svakako trebaju biti u novom Zakonu o OPG-ima i poljoprivrednom zemljištu, u osnivanju agrarne banke, nižem pdv-u na hrvatsku hranu, staviti u funkciju svu neobrađenu zemlju, stati na kraj nepoštenoj trgovačkoj praksi, uspostaviti dobru suradnju s Europskom unijom, radi maksimalnog povlačenja europskog novca za poljoprivredu, smatra gradonačelnik Antun Korušec.

Grad Bjelovar redovito sudjeluje na svim velikim sajamskim manifestacijama sa svojim tradicionalnim štandom. Tako je bilo i ovaj put. Koncepcijski, štand je uvijek prodajno-izložbeni i edukativno-informativan te potpuno besplatan za sve izlagače koji na njemu gostuju. Na jesenskom sajmu na štandu Grada Bjelovara gostovali su proizvođači bučinog ulja, voćnih vina i sokova, biljnih ljekovitih čajeva, a posjetitelji su mogli vidjeti i inovacije u sušenju voća i povrća. Također, sva tri dana sajma na štandu je bila degustacija i prezentacija sireva iz bjelovarskoga kraja, posebice kvargla čija se zaštita zemljopisnog podrijetla očekuje u skoroj budućnosti.

Valja istaknuti i da je ovogodišnji Jesenski sajam iznenadio ponudom poljoprivredne mehanizacije te inovacija u poljoprivredi općenito, koje nimalo ne zaostaju za svjetskim trendovima. Uz to, sajam ne bi bio potpun bez dodatnih sadržaja za posjetitelje – od brojnih gastronomskih delicija do izložbe malih životinja u kojoj su posebice uživala djeca.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević

 

Back to top