Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održana komemoracija u Kusonjama

Održana komemoracija u Kusonjama, 8. rujna 2016. FOTO: Kristina Turković www.bjelovar.hr

Prošlo je 25 godina od stravične pogibije dvadesetero hrvatskih branitelja, većinom pripadnika bjelovarske 105. brigade, koji su živote položili za našu domovinu u Kusonjama pokraj Pakraca. Dvije godine kasnije, na obljetnicu njihova stradanja, 8. rujna 1993., poginula su još trojica branitelja od rasprskavajuće mine koji su na to mjesto došli odati počast svojim suborcima.

Na obljetnicu su i ovaj put u četvrtak, 8. rujna 2016., stigla mnoga izaslanstva te pojedinci koji su se željeli pokloniti hrvatskim vitezovima. U ime Grada Bjelovara, prisustvovali su gradonačelnik Antun Korušec te zamjenice Lidija Novosel i Jasna Višnjević. Počast su došli odati i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, ministar branitelja i izaslanim Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova te županijskih policijskih uprava, predstavnici županija i gradova te udruge proizašle iz Domovinskoga rata, obitelji poginulih, suborci i prijatelji.

Komemorativni skup započeo je u Rakovom potoku, pokraj spomen-obilježja dvadesetorici poginulih branitelja gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Potom je formirana povorka kojom je krenuo Mimohod istine od Rakovog Potoka do kapelice u Kusonjama. Tamo je komemoracija nastavljena, također polaganjem vijenaca i svijeća te prigodnim govorima. Nakon svih tih godina, ratne slike još su žive, a branitelji neprežaljeni. Svi govornici složili su se u jednom – zločin se nikada ne smije zaboraviti.

Domovinski rat temelj je za budućnost, a budućnost pripada svima nama. Svi hrvatski branitelji, kao i poginuli branitelji na ovom mjestu, nisu išli u rat zbog mržnje prema bilo kome. U rat se išlo iz ljubavi prema domovini, svom domu, obitelji i slobodi čitavog hrvatskog naroda. Upravo zato i današnja komemoracija mora biti trajan dokaz naše iskrene zahvale za junačka djela branitelja i njihovu nesebičnost u obrani domovine. U ovakvim prigodama uvijek se postavlja pitanje – koje poruke i cilj imaju obilježavanja sjećanja na tragične pogibije hrvatskih branitelja i na obljetnice Domovinskog rata? Smatram da su te poruke sljedeće: promicati temeljne vrijednosti Domovinskog rata kao časnog, obrambenog i oslobodilačkog rata, održati sjećanje na herojska djela, žrtve i ideale hrvatskih branitelja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, zaštiti društveni status, dostojanstvo, čast, ugled i vitalne interese hrvatskih branitelja, kao i interese obitelji poginulih, nestalih ranjenih i teško bolesnih hrvatskih branitelja. Za nas Bjelovarčane, i mene osobno, svi poginuli branitelji nisu i ne mogu biti samo statistička brojka. Iza njihovih imena skriva se ponos, ali i bol i suze njihovih obitelji i svih iskrenih domoljuba. Branitelji zaslužuju našu beskrajnu zahvalnost i poštovanje za ostvarenu slobodu, za samostalnost, za ostvarenje strateških i nacionalnih ciljeva, za bolji život svakog hrvatskog građanina, za Hrvatsku kao zemlju socijalne pravde, za ostvarenje stoljetnog hrvatskog sna – samostalne i neovisne Hrvatske. Za takvu Hrvatsku mnogi su dali svoje živote, zato hrvatskim vitezovima i mučenicima vječna hvala i slava!, rekao je u svom govoru na komemoraciji bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec.

Nakon komemoracije, za poginule branitelje, pokraj kapelice u Kusonjama služena je i sveta misa. Predvodio ju je bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.

Isti dan, prije odlaska na mjesto pogibije u Kusonjama, čelnici Grada Bjelovara su, s predstavnicima Bjelovarsko-bilogorske županije te uz udruge proizašle iz Domovinskog rata, žrtvama se poklonili i pokraj centralnog križa na groblju Borik u Bjelovaru.

Tekst i fotografije: Kristina Turković

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content