Otvoren prvi mljekomat u Bjelovaru

Otvoren prvi mljekomat u Bjelovaru

U petak, 1. srpnja 2011. godine na mliječnom dijelu Gradske tržnice u Bjelovaru, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković  svečano je pustio u rad mljekomat. Zajedno s gostima gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec kušao je  svježe mlijeko iz  prvog distributera mlijeka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

U svibnju ove godine potpisan je Sporazum za sufinanciranje nabavke i postavljanja automatskog distributera mlijeka – mljekomata u Bjelovaru između Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Šolčić. Sufinanciranje je dogovoreno u slijedećim omjerima:

  • Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja 30% iznosa, maksimalno do 50.000,00 kuna,
  • Bjelovarsko-bilogorska županija 15% iznosa, maksimalno do 16.000,00 kuna
  • Grad Bjelovar 15% iznosa, maksimalno do 16.000,00 kuna, te
  • OPG Snježane Šolčić preostali dio, 40%.

Obitelj Šolčić će svakodnevno mljekomat  puniti mlijekom proizvedenim na svojoj farmi te su i odgovorni  za kvalitetu mlijeka. Uređaj, kapaciteta 250 litara, alarmira vlasnika i obustavlja prodaju mlijeka ako se temperature mlijeka slučajno podigne više od četiri stupnja. Mlijeko se puni nakon pranja i dezinficiranja svakih 24 sata. Automat obustavlja prodaju ako se ova pravila ne provode.

Cijena jedne litre domaćeg, svježeg mlijeka iz mljekomata je šest kuna, pola litre, 3,5 kuna, a može se kupiti u čaši i dva decilitra mlijeka. Uz mljekomat se nalazi i automat za kupnju boca. Popust od deset posto dobit će kupci čipa za trideset ili pedeset litara mlijeka u mjesecu.

Ljiljana Balažin
FOTO: Ljiljana Balažin

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content