Modernizacija pravosuđa ide iz Bjelovara

Bjelovar će biti prvi grad u Hrvatskoj iz kojega će krenuti pilot-projekt modernizacije pravosuđe. S tim je gradonačelnika Daria Hrebaka u srijedu, 12. srpnja 2017., na sastanku, u sklopu svog radnoga posjeta bjelovarskim pravosudnim institucijama, upoznao državni tajnik Ministarstva pravosuđa Kristian Turkalj. Otkrio je kako uskoro kreće priprema elektroničke komunikacije između sudova i građana, a sve bi trebalo zaživjeti do kraja godine.
 
–       Odavde bi se taj model širio na cijelu Hrvatsku. Želimo omogućiti sudovima da budu brži, učinkovitiji i jeftiniji, kao i da se učinkovitije naplaćuju sudske pristojbe. Danas je prvi dan kako se kreće u osmišljavanje tog projekta, rekao je Kristian Turkalj te je dodao kako će se prvi u tome okušati Trgovački sud u Bjelovaru, koji je također posjetio za vrijeme boravka u našem gradu.
 
Gradonačelnik Hrebak izrazio je zadovoljstvo posjetom državnoga tajnika, kao i činjenicom da će Bjelovar biti prvi u modernizaciji pravosuđa. Napomenuo je da će Grad i dalje podupirati i, sukladno mogućnostima, pomagati pravosudnim institucijama u radu, u čemu je važna i potpora Ministarstva.
 
–       Bitno je da djelatnici u pravosudnim institucijama imaju potporu i Grada i Ministarstva kako bi im olakšali rad. Također, što se tiče modernizacije, mi u Gradu idemo s projektom „Smart city“ pa je dobro da se želje Grada i države preklapaju, istaknuo je gradonačelnik Hrebak te je naglasio da je s državnim tajnikom na sastanku pričao i o mnogim drugim temama gdje bi Ministarstvo pravosuđa moglo pomoći Gradu Bjelovaru.
 
Tekst i fotografije: Kristina Turković Lovrić
Back to top