Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Program 25. Terezijane, 18. – 20. lipnja 2021.

Terezijana je međunarodna, turistička, kulturna i zabavna manifestacija u Bjelovaru koju je pokrenula, i koju od 1996. godine organizira, Turistička zajednica Grada Bjelovara, a sada, preustrojem organizacije turističkih zajednica, Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar. Glavni pokrovitelj je Grad Bjelovar.

Povijesne činjenice o nastanku Bjelovara 1756. godine bile su inspiracija i glavni motiv za tu najveću gradsku manifestaciju. Bjelovar je u početku, kada ga je osnovala carica Marija Terezija, imao funkciju zatvorenoga vojnog uporišta, a već tijekom gradnje je odlučeno to ipak bude otvoreni grad koji se trebao zvati Novi Varaždin. Sve to, ali i mnogi drugi detalji oko utemeljenja Bjelovara, izvrsno su pretočena priča u manifestaciju čija je prošlost poticaj za višednevno gradsko veselje koje se odvija u lipnju.

Terezijana je u Bjelovaru postala jednim od simbola grada. Prošla je mnoge promjene osluškujući želje i potrebe građana, no na kraju se ipak vratila povijesnim činjenicama kao temelju. Tako se u sklopu Terezijane svake godine, kao središnje događanje i okosnica manifestacije, organizira I kostimirani scenski prikaz dolaska carice Marije Terezije u Bjelovar koji, prema legendi, iako ga je osnovala, nije nikada uspjela posjetiti. Uz domaća kulturno-umjetnička društva, u spektaklu sudjeluje i Povijesna postrojba Bjelovarski graničari Husari 1756. Husari, kao nekadašnja carska vojska, danas u Bjelovaru sudjeluju isključivo u promociji svoga grada, a predstavljaju ga i izvan njegovih granica, pa i u inozemstvu.

Uz to, Terezijana nudi brojne sadržaje za sve naraštaje – od uličnih svirača I pjevača, predstava, koncerata, uličnih performansa do domaćih delicija I rukotvorina.

Turistička zajednica Bilogora - Bjelovar

Službena stranica manifestacije

Back to top
Skip to content