Nacionalne manjine su bogatstvo Bjelovara. Upravo radi toga i kako bi pokazali barem mali dio tog bogatstva bio svima dostupan, Češka obec Bjelovar 2007. godine je organizirala Večer nacionalnih manjina. Na priredbi se predstavljaju pjesme, plesovi, običaji te gastronomska ponuda nacionalnih manjina. Uz to, cilj je da manjine u Bjelovaru, ali i u cijeloj Hrvatskoj pokažu da svi zajedno mogu živjeti i raditi. Večer nacionalnih manjina je jedinstvena u našoj zemlji, a već je prešla i njezine granice s obzirom da je posjećuju i društva iz drugih zemalja, tako da ima i međunarodni predznak. Glavni pokrovitelj je Grad Bjelovar, a sufinancira je i Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Tradicionalno, Večer nacionalnih manjina u Bjelovaru se održava zadnji vikend u studenome. Bjelovarčanima je ta priredba već dobro poznata, a koliko je popularna govori i činjenica da je od male priredbe koja je počela u Domu kulture, prerasla u pravi cjelovečernji program koji je, radi velikog interesa građana, 2011. godine preseljen u veći prostor Školsko-sportske dvorane u koji stane više od dvije tisuće ljudi.

To što je svoje mjesto našla upravo u Bjelovaru, također nije slučajnost. Osim velikog zalaganja I volje Češke obeci za njezinom organizacijom. Bjelovar je pogodan jer je multikulturalna sredina. Naime, prema posljednjem popisu stanovnika iz 2011. godine, Grad Bjelovar ima 40 276 stanovnika, od čega je 36 754 pripadnika većinskoga naroda, odnosno Hrvata, koji čine 91,25% gradske populacije. Ostatak su nacionalne manjine. I to ne jedna, dvije ili tri. Radi se o čak 21 nacionalnoj manjini na području Grada Bjelovara od 22 registrirane manjine u Hrvatskoj. Podatak je to koji doista potvrđuje mnoštvo različitosti u našemu gradu, ali i toleranciju kojoj svi teže. Među manjinama je najviše Srba, i to 1.877 ili 4,66 % od cjelokupne gradske populacije. Slijede ih Romi kojih je 293 ili 0,73% i Albanci s 236 pripadnika ili 0,59 %. Na četvrtom mjestu su Česi kojih je u Bjelovaru 0,37%, odnosno 148.

Back to top
Skip to content