Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Počela obnova područnog objekta Dječjeg vrtića Bjelovar

Nakon što je Grad Bjelovar u rujnu 2016. potpisao ugovor o dodjeli bespovratnog novca za projekt Energetske obnove Dječjeg vrtića Bjelovar, raspisanog u sklopu natječaja 4c 1.2, radovi na objektu u Ulici Alojzija Stepinca su i počeli. U to su se u srijedu, 1. ožujka 2017.,uvjerili i bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec, njegova zamjenica Lidija Novosel, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milan Mateković te ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš, koji su zajedno obišli vrtić.

Projekt se sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a vrijedan je 3.770.129,25 kuna.

–       Ciljevi obnove vrtića su smanjenje potrošnje energije, smanjenje emisije CO2, povećanje korištenja dobrih izvora energije i prelazak zgrade vrtića iz D energetskog razreda na B. radovi koji su predviđeni projektom su izolacija fasade i stropa, ugradnja novog kotla, ugradnja solarnih kolektora, termo ventila na radijatorima i zamjena rasvjete. Predviđena ušteda je oko 60 % i vjerujemo da će ta ušteda značiti povećanje pedagoškog standarda. Vrijednost projekta je oko 3 milijuna i 770 tisuća kuna od čega 996 tisuća kuna daje Europski fond za regionalni razvoj, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost milijun i 94 tisuće kuna, a milijun i 679 tisuća kuna daje Grad Bjelovar. U tih milijun i 679 tisuća kuna je uključeno 447 tisuća kuna neprihvatljivih troškova. Oni se odnose na sanaciju podova, pločica i ostalog što je potrebno vrtiću, a nije vezano uz energetsku obnovu. Ono što moram reći je da smo, nakon provedenog javnog natječaja, izabrali bjelovarsku tvrtku Bel-bau za izvođača radova i sretni smo što tako potičemo i gospodarstvo našega grada. Nadzor je dobila tvrtka M plan koja je i projektirala ovu energetsku obnovu i u zajedničkoj suradnji vjerujem da ćemo ove radove završiti do 31. kolovoza ove godine, odnosno do početka nove pedagoške godine, rekla je prilikom obilaska vrtića zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.

Nakon energetske obnove objekta u Stepinčevoj, uskoro se očekuje i obnova matične zgrade Dječjega vrtića Bjelovar na Trgu A. G. Matoša. Projekt je kandidiran na natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta je 3.156.740,65 kuna. Također, Grad Bjelovar prijavio je i projekt obnove zgrade 2. osnovne škole Bjelovar, vrijedan 4.057.541,68 kuna.

Grad Bjelovar ulaže znatne napore kako bi povukao sredstva iz europskih i nacionalnih fondova, što nije nimalo lako. Treba zadovoljiti niz kriterija propisanih natječajima o čemu se brinu projektni timovi u Gradskoj upravi koji su u prošloj godini puno napravili na tom planu.

U 2016. tako je prijavljeno dvanaest projekata na javne pozive nacionalnih fondova i europske strukturne i investicijske fondove u kojima je Grad sudjelovao kao prijavitelj, ukupne vrijednosti oko 15.500.000 kuna.

Ukupna vrijednost prijavljenih projekata do ožujka u 2017. je 11.140.152,43 kuna, a ukupna vrijednost projekata koji se tek planiraju prijaviti u ovoj godini je 9.950.000 kuna, među kojima su i izgradnja mjesnoga doma u Kupinovcu te izgradnja pješačko-biciklističke staze Lepirac-Gornje Plavnice.

Tekst i fotografije: Kristina Turković

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content