Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Vježbom evakuacije dokazana izvrsna spremnost žurnih službi

U sklopu obilježavanja Dana civilne zaštite Grad Bjelovar, zajedno s Visokom tehničkom školom Bjelovar, a u koordinaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područnog ureda Bjelovar, u četvrtak je, 2. ožujka 2017. organizirao evakuacijsku vježbu pod nazivom „Brži od vatre – VTŠ BJ i Grad Bjelovar“.

Uz zaposlenike Gradske uprave i studente Visoke tehničke škole, u akciji je sudjelovao i gradonačelnik Antun Korušec, a zamjenica Lidija Novosel, kao predsjednica Stožera civilne zaštite, rukovodila je evakuacijom.

Požar je simuliran u velikoj gradskoj vijećnici nakon čega se oglasio alarm te je počela evakuacija iz zgrade u dvorište Gradske uprave. Ubrzo su obaviještene sve žurne službe. Policija, hitna pomoć, vatrogasci i Gorska služba spašavanja vrlo brzo su stigli na mjesto događaja te je svatko napravio svoj dio posla kao i u slučaju stvarnoga požara. Pružena je pomoć dvoje unesrećenih, a prikazano je i evakuiranje iz zgrade kroz prozor.

–       Zakonska obveza je da se svake dvije godine održi takva vježba. Ove smo godine dogovorili s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje da vježbu napravimo istovremeno s Visokom tehničkom školom jer je to kompleks zgrada koje su povezane hodnicima. Također, danas na Dan civilne zaštite želimo vidjeti spremnost naših kolega i studenata, na koji način se sve mogu evakuirati i koji su eventualni propusti Plana evakuacije i spašavanja. Nakon vježbe smo sazvali Stožer civilne zaštite koji se sastoji od različitih žurnih službi koje mogu biti pomoć građanima. Zajedno ćemo izanalizirati ovu vježbu i dogovoriti se za neke daljnje korake jer u situacijama kad se događaju nesreće, mi moramo odreagirati i pomoći civilnom stanovništvu na najbolji mogući način. Članovi Stožera civilne zaštite su predstavnici Opće bolnice Bjelovar, Zavoda za hitnu medicinu, Javna vatrogasna postrojba, Crveni križ, Zavod za javno zdravstvo, Veterinarija, Komunalac, Vodne usluge, Hidroregulacija…dakle, različite službe koje u određenim situacijama mogu pomoći civilnom stanovništvu. Mi smo 2015. godine imenovali 76 povjerenika civilne zaštite na području grada, koji su prošli obuku, rekla je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.

Zamjenica je tom prilikom napomenula kako su prilikom vježbe žurne službe vrlo brzo reagirale što je pohvalno, a to se vidjelo, kaže, i u nedavnom požaru koji je izbio u jednoj bjelovarskoj tvornici. Kako bi istaknula veliku i odgovornu ulogu Stožera civilne zaštite podsjetila je i na ratno stanje, kojemu smo svjedočili u našoj novijoj povijesti, kada je na području Bjelovarsko-bilogorske županije postojalo 1700 članova Civilne zaštite. Brinuli su o stanovništvu te, među ostalim, i o zamračivanjima, skloništima i izbjeglicama koje su dolazile na naše područje, a bez njih teška ratna situacija, smatra, bila bi još teža.

Tekst i fotografije: Kristina Turković

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content