Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar osigurao uvođenje produženog boravka u 4. osnovnu školu Bjelovar

Na konferenciji za novinare predstavljen program produženoga boravka u 4. osnovnoj školi, 5. rujna 2016., 4. osnovna škola u Bjelovaru FOTO: Kristina Turković www.bjelovar.hr

S novom školskom godinom, 4. osnovna škola Bjelovar uvela je i novosti te omogućila roditeljima učenika prvih razreda da bezbrižno ostave mališane u školi prije ili nakon nastave dok su oni na poslu. Drugim riječima, uveden je program produženoga boravka koji će pohađati oko 30 učenika.

O tome je javnost izvještena u ponedjeljak, 5. rujna 2016., na konferenciji za novinare u 4. osnovnoj školi. Detalje su otkrili zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Lidija Novosel te ravnatelj 4. osnovne škole Bjelovar Nikola Margetić i njegovi suradnici.

Grad je omogućio uvođenje produženog boravka u 4. osnovnu za što će se ove školske godine uložiti oko 60 tisuća kuna. Riječ je o jednoj od rijetkih dvosmjenskih škola koje to imaju. Vjerujem da je i ta novost jedan od razloga zašto je povećan upis broja učenika u prve razrede, rekla je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.

Zadovoljstvo novinom nije skrivao ni ravnatelj škole Nikola Margetić. Istaknuo je da imaju povećanje učenika za 6% u ovoj školskoj godini te da je produženi boravak zasigurno jedan od razloga tomu jer će uvelike roditeljima olakšati brigu o djeci.

Imamo nastavu u dvije smjene i ovo je vrlo rijedak slučaj u Hrvatskoj da imamo i dvosmjenski produženi boravak. Stojimo uz bok zagrebačkim školama što se tiče uvjeta, a trudit ćemo se biti i bolji. U ovoj školskoj godini imamo 124 prvašića i prvi put u 20 godina smo uveli dodatno razredno odjeljenje radi toga. Uveli smo 1.e razred i sada imamo pet razrednih odjeljenja prvih razreda što je sjajno s obzirom da na razini države govore o manjem broju upisane djece, pohvalio se Nikola Margetić te se zahvalio Gradu Bjelovaru na ukazanoj podršci.

Aktivnosti produženoga boravka u 4.osnovnoj školi Bjelovar jednim dijelom će se financirati od novca koji osigurava Grad Bjelovar, a dio aktivnosti će se organizirati snagama unutar škole. Korisnici boravka će imati tri obroka na dan. Cijena produženog boravka, za što će roditelji sa školom potpisivati ugovor, bit će 30 kuna po danu.

Škola je u posljednjih pet školskih godina zbog prelaska učenika u škole s organiziranim produženim boravkom izgubila 68 školskih obveznika. Prošle školske godine, primjerice, radi prelaska školskog obveznika u 1. osnovnu školu Bjelovar, 4.osnovna je izgubila razredni odjel u Područnoj školi Gornje Plavnice. Stoga je potreba za organizacijom produženog boravka velika kako za školu, tako i za roditelje, istaknula je na konferenciji za novinare Romana Bičan, psihologinja u 4. osnovnoj školi.

Uz obavezni dio koji se odnosi na pripremu za nastavu i pisanje domaćih zadaća, planira se da vrijeme boravka bude ispunjeno i brojnim kreativnim sadržajima – radionicama, glazbenim aktivnostima, gostovanjima, čitanjem priča. Učenici će moći koristiti prostor školske knjižnice te školskog igrališta koje je u neposrednoj blizini. Za učenike s teškoćama, koji koriste produženi boravak, u to vrijeme bio bi organiziran i rad sa stručnim suradnicima odgovarajućeg profila. Sadržaje koji će se s djecom provoditi uvelike će odrediti i učitelj koji će produženi boravak i voditi, a koji će biti zaposlen.

Četvrta osnovna škola Bjelovar provodila je određeni oblik dnevnoga boravka i ranije. Bio je organiziran svaki drugi tjedan – odnosno u tjednima kada su prvašići bili u jutarnjoj smjeni. Nakon nastave su bili u produženom boravku do 16:30. Za rad u boravku tada su uključivane pripravnice za učiteljice razredne nastave koje su u školi odrađivale pripravnički staž.

Uz te novosti, na konferenciji za novinare govorilo se i o ulaganjima Grada Bjelovara u osnovne škole.

Grad skrbi o pet matičnih osnovnih škola i 18 zgrada područnih škola, to je od prilike oko 21 tisuća četvornih metara prostora u što se ove godine uložilo 2 milijuna kuna samo za uređenje prostora. Novac je osiguran iz proračuna Grada, iz decentraliziranih sredstava i putem natječaja za sufinanciranje različitih projekata. Spomenut ću tri najveća ulaganja u osnovne škole ove godine. Ulaganja u 2.osnovnu školu su bila 512 tisuća kuna, a riječ je o sanaciji vlage, statike, zamjeni parketa i nabavi namještaja za učionice u Područnoj školi Ždralovi čime je omogućena jednosmjenska nastava. Tu je i ulaganje u 5. osnovnu školu gdje se utrošilo 320 tisuća kuna. To je za prvu fazu projekta uređenja pročelja, zamjene stolarije i parketa. Napominjem da je Ministarstvo kulture ovaj projekt sufinanciralo sa 100 tisuća kuna. U 4. osnovnu uloženo je milijun i 140 tisuća kuna. Radi se o energetskoj obnovi škole – izmjeni stolarije, izolaciji stropa, čijim je završetkom radova predviđena značajna energetska ušteda do 58%. Tu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uložio 456 tisuća 293 kune, napomenula je zamjenica Lidija Novosel.

Dodala je i kako Grad Bjelovar ima puno razloga za zadovoljstvo na početku nove školske godine jer su se upisi u škole pokazali vrlo dobrima. U bjelovarske osnovne škole na nastavu je tako krenulo 3125 učenika, što je 2,81% više nego prošle godine. Od toga je 442 prvašića, što povećanje za 10,5%.

Tekst i fotografije: Kristina Turković

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content