Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održani „Proljetni susreti Mađara“ u Bjelovaru

Održani Proljetni susreti Mađara u Bjelovaru, 9. travnja 2016., Dom kulture u Bjelovaru FOTO: Bjelovar Info

Zajednica Mađara grada Bjelovara, u subotu 9.travnja 2016., u bjelovarskom je Domu kulture održala Proljetne susrete Mađara. Održali su se treći put za redom s ciljem očuvanja kulturne baštine te nacionalne manjine, a priredba je imala međunarodni karakter. Dio te kulturne baštine, folklorne plesove i narodne mađarske pjesme, Bjelovarčanima su predstavila kulturno-umjetnička društva iz mađarskih gradova Buzsák i Sellye, ali i iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Nastupilo je oko 120 izvođača.

Na početku priredbe posjetitelje Doma kulture pozdravila je zamjenica gradonačelnika, Jasna Višnjević. Istaknula je kako njegujući materinski jezik i kulturu te čuvajući nacionalni identitet Mađara na našem prostoru, Zajednica Mađara grada Bjelovara čini bogatijima i većinski, hrvatski narod. Poštivajući sebe i svoju kulturu i uvažavajući kulturu drugih te različitosti, stvaramo bolje sutra te ljepši i ugodniji život svih nas, a posebice naše djece, dodala je tom prilikom zamjenica gradonačelnika. Gostima je zaželjela dobrodošlicu u Bjelovar i još puno sličnih susreta.

Na Proljetnim susretima prisustvovala je i predsjednica Zajednice Mađara grada Bjelovara, Anita Farkaš, Predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije i koordinator Saveza mađarskih udruga, Šandor Toth, predsjednik Hrvatske samouprave u Sellyeu, Robert Ronta, Lajoš Kara, načelnik Općine Buszák, Šandror Matarić, načelnik Općine Starine te Ivan Varga, predstavnik mađarske nacionalne manjine za Sisačko-moslavačku županiju. .

Inače, unatoč puno dužemu stažu mađarske nacionalne manjine na prostoru grada, Zajednica Mađara grada Bjelovara postoji šest godina. Ima oko šezdeset članova, a djeluju u četiri skupine – pjevačka, folklorna, vezilje i dječja igraonica.

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Bjelovar Info

Back to top