Predstavljen Projekt “Certificirane seljačke tržnice” (2012.)

Predstavljan Projekt „Certificirane seljačke tržnice“

U petak, 6. srpnja 2012. godine u velikoj vijećnici Grada Bjelovara predstavljen je Projekt „Certificirane seljačke tržnice“ u Bjelovaru. Sudionici Projekta su komunalno poduzeće „Komunalac d.o.o. Bjelovar“ i Poljoprivredna savjetodavna služba Bjelovarsko-bilogorske županije, uz potporu Grada Bjelovara koji je ujedno i inicijator projekta. Projekt „Certificirane seljačke tržnice“ u Bjelovaru predstavila je Sonja Novak, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara, a Projekt „Certificirane seljačke tržnice“ u Hrvatskoj predstavio je Miljenko Ernoić, tajnik Udruge hrvatskih tržnica. Svoje sudjelovanje u Projektu su pojasnili Josip Heged, član Uprave Komunalca d.o.o. Bjelovar i Iva Majhen-Vlašiček, viša stručna savjetnica za ratarstvo iz Poljoprivredne savjetodavne službe Bjelovarsko-bilogorske županije.

Cilj ovog Projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ga od nelojalne konkurencije.

Radi se o Projektu koji je u Hrvatskoj započeo 2005. godine, a Bjelovarska tržnica će biti osma certificirana seljačka tržnica u Hrvatskoj. Preduvjet za certificiranje je učlanjenje komunalnog poduzeća „Komunalac d.o.o Bjelovar“ u Udrugu hrvatskih tržnica (UHT) koja trenutno broji trideset članica. Da bi proizvođač dobio certifikat, mora imati status OPG-a, trebao bi biti član Udruge proizvođača poljoprivrednih proizvoda ili prerađevina te dokazati  status poljoprivrednog zemljišta kojeg obrađuje. Nakon ispunjenih uvjeta Povjerenstvo za izdavanje certifikata će obaviti nadzor te temeljem Pravilnika i rezultata nadzora izdat će Uvjerenje o podrijetlu. Temeljem Uvjerenja proizvođač će moći koristit oznaku seljačke tržnice. Recertifikacija će se vršiti jednom godišnje. Proces certifikacije za proizvođače je u potpunosti besplatan.

Prodajna mjesta certificiranih OPG-a bit će označena plastificiranim certifikatom postavljenim na nosaču, a prodavači će biti odjeveni u žute majice i imati zelene pregače s logom. Već ove godine proizvođači meda i mliječnih proizvoda će imati priliku dobiti certifikate koji potvrđuju da su njihovi proizvodi domaći.

Ljiljana Balažin i Inka Ševerdija
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content