Spektakl na paviljonu – „Mozart u vrtu“

Najavljen kraj Bjelovarskog kulturnog ljeta sa Zagrebačkim koncertom mladih i njihovim spektaklom „Mozart u vrtu“, 29. kolovoza 2017., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Kristina Turković Lovrić www.bjelovar.hr

Bjelovarsko kulturno ljeto polako se privodi kraju. Sve završava u subotu, 2. rujna, sa Zagrebačkim orkestrom mladih i njihovim spektaklom „Mozart u vrtu“ koji na paviljonu počinje u 21 sat. Najavio je to gradonačelnik Dario Hrebak sa suradnicima te s dirigentom Zagrebačkog orkestra mladih Igorom Tatarevićem. Dugonajavljivani koncert u središtu grada u biti je umjetnički multimedijski performans na otvorenom.

Uz glazbu jednog od najpoznatijih skladatelja svih vremena, Zagrebački orkestar mladih dovodi i soliste: Petra Klasana na klaviru, sopranisticu Ivanu Duvnjak, kontratenora Marina Vitasa, te mezzosopranistice Nikolinu Zovko i Martinu Đurđević, našu poznatu Bjelovarčanku koja je, uz bjelovarskoga gradonačelnika Darija Hrebaka, i jedna od začetnika ideje za takav koncert na otvorenom. Uz njih, nastupit će i glumci Vedran Komerički kao Wolfgang Amadeus Mozart i Tena Pataky kao Maria Anna Nannerl Mozart, odnosno Mozartova sestra. Dramski skečevi uz glazbu zasigurno će Bjelovarčanima dočarati Mozartovo vrijeme. Projekt „Mozart u vrtu“, Zagrebački orkestar mladih osmislio je i pokrenuo prije šest godina. Na taj način željeli su slaviti Mozartovu glazbu i približiti je publici te u cijeli program uključiti i dramske skečeve, kostimirane nastupe te vizualno-svjetlosne efekte.

Otvoren prostor idealan je za takve koncerte jer se skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta vraćaju u prostor kojemu originalno i pripadaju – u vrt, odnosno u bjelovarskom slučaju na najveći europski kameni, glazbeni paviljon. Organizator je Grad Bjelovar, a u ostvarenju toga nesvakidašnjeg koncerta sudjeluje i HORKUD „Golub“ sa svojom baroknom sekcijom te Kulturni i multimedijski centar Bjelovar. U slučaju kiše, sve se seli u Dom kulture.

Možemo se pohvaliti činjenicom da su građani prepoznali naše napore da predstavimo grad kao grad kulture, prvenstveno grad glazbe. U dva mjeseca glazbe je bilo na svakom koraku i prilagođena je bila za svačiji ukus. Nastupila su i poznata imena poput Tomislava Golubana, Emine Arapović, tamburaškog sastava Dangube, puno domaćih snaga – bjelovarskih bendova, ali i gosti izvan hrvatskih granica poput trija Cedric Hanriot iz Francuske. Dakle, za svakoga ponešto, od tamburaša i kulturno-umjetničkih društava do bluesa i rocka, a sve završavamo sa spektaklom, s koncertom klasične glazbe, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak te je tom prilikom naglasio kako je plan za manifestacije poput Bjelovarskoga kulturnog ljeta svake godine u proračunu staviti koju kunu više jer bez toga nema ni dobroga programa.

Dan uoči Mozarta u vrtu, u petak, 1. rujna, organizirana je Večer s bjelovarskim lađarima. Nakon što su osvojili 2.mjesto na ovogodišnjem Maratonu lađa, ekipa Argonauta družit će se s građanima i ispričati im cijelu svoju lađarsku priču. U tome će im se pridružiti i ostale tri bjelovarske ekipe – Argo 2, Šumari i ženska ekipa Nereide. Sve će začiniti i voditelj Mario Mađerac te zanimljivi, najljepši kadrovi s ovogodišnje utrke.

Podsjetimo, Bjelovarsko kulturno ljeto počelo je 30. lipnja i u dva mjeseca odrađeno je oko 70 događanja, od čega je bilo 40-ak koncerata. Brojke se još zbrajaju, ali procjena je da će ovogodišnja manifestacija stajati oko 100 tisuća kuna.

TEKST I FOTOGRAFIJE: Kristina Turković Lovrić

Back to top