Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Uspješno završio jubilarni Proljetni međunarodni bjelovarski sajam

Završio je 20. po redu Proljetni međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu na kojem se predstavilo oko 500 izlagača iz Hrvatske i stranih zemalja.
 
U petak, 31. ožujka 2017. godine Sajam je svečano otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.
 
Uz ostale govornike, zamjenika ministra poljoprivrede Narodne Republike  Kine Qua Dongyua, župana Damira Bajsa i direktora Bjelovarskoga sajma Davorina Posavca, prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec. Gradonačelnik je govorio o poljoprivredi kao izuzetno zahtjevnoj grani gospodarstva koja u cijelom svijetu opstaje jedino zahvaljujući pomoći iz državnog i lokalnog proračuna.
 
–         Nama u Gradu Bjelovaru to je potpuno jasno, rekao je tom prigodom gradonačelnik, i zato izdvajamo oko 3,5 milijuna kuna za 40-tak potpora u poljoprivredi. Naš zadatak, cilj i vizija je osnažiti i unaprijediti poljoprivredu i agrar. Provodimo ili smo proveli dvanaest znanstvenih projekata sa znanstvenim ustanovama kako bi usvajanjem novih znanja i stručnih spoznaja našu poljoprivredu te proizvode hrvatskog i bjelovarskog sela mogli učiniti konkurentnima. Smatram da, uz nove znanstvene i stručne spoznaje, možemo proizvoditi više i kvalitetnije i samo tako naša hrana može postati strateški resurs, a za Hrvatsku je domaća hrana, svakako, strateški resurs.
 
Imamo sve više mladih i kreativnih poljoprivrednika u Hrvatskoj koji se bore za svoje mjesto, ne samo na hrvatskom, nego i na europskom tržištu.
 
U narednih sedam godina, iz sredstava EU, na raspolaganju nam je za poljoprivredu 3,5 milijardi eura. To su izuzetno velika sredstva koja moraju biti pošteno i pravilno raspodijeljena, uz ubrzane postupke i pojednostavljene procedure. Nužno je i sniziti kamate na poljoprivredne kredite.
 
Svi zajedno smo svjedoci razvoja turizma koji donosi veće prihode, povećanje broja gostiju i noćenja, porast investicija u hotele. Istovremeno nam poljoprivreda već godinama stagnira, rekao je gradonačelnik.
 
Gradonačelnik Antun Korušec je na kraju rekao da hrvatska poljoprivredna dobra i hrana moraju ispuniti police trgovačkih lanaca, hotela i turističkih objekata. Smatra i da se domaće meso, mlijeko, voće i povrće mora prodavati na hrvatskom turističkom stolu kako bi se vratio optimizam i život na selo i kako bi se zadržali ljudi na selu.
 
Na štandu Grada Bjelovara, već deset godina, omogućuje se bjelovarskim proizvođačima besplatno izlaganje i prodaja njihovih proizvoda. Tradicija je to koja se nastavila i ove godine. Našle su se tu različite vrste sireva, med, voćne rakije i vina te domaća tjestenina, gljive, salate, bučino ulja i ljekovito bilje bjelovarskoga kraja. Svoje mjesto na štandu imalo je i Likovno udruženje Bjelovar sa slikama svojih članova.
 
Tijekom tri dana sajma, svi zainteresirani mogli su dobiti potrebne informacije na gradskom štandu: o kreditnim linijama gdje Grad Bjelovar već godinama subvencionira kamatu do 2 %, o legalizaciji objekata, korištenju fondova iz Europske unije, subvencijama Grada za poduzetnike i poljoprivrednike, o energetskoj obnovi i certifikaciji objekata.
 
S Poljoprivrednim institutom Osijek Grad Bjelovar organizirao je i predavanje „Proizvodnja proteina za OPG iz biljnih izvora“. Predavač je bio doc. dr. sc. Branimir Šimić.
 
 
Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević
 
Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content