Gradonačelnik potpisao ugovore sa susjednim općinama za pružanje usluge vatrozaštite te sporazum s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Bjelovar

Gradonačelnik potpisao ugovore sa susjednim općinama za pružanje usluge vatrozaštite te sporazum s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Bjelovar

U četvrtak su, 26. siječnja 2012. godine u 11,00 sati, u prostorima Javne vatrogasne postrojbe, gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec i načelnici općina Rovišće, Severin, Velika Pisanica, Veliko Trojstvo, Veliki Grđevac i Zrinski Topolovac potpisali Ugovore o sufinanciranju troškova Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Bjelovara (godišnji paušal) za pružanje protupožarne zaštite i upućivanje ljudstva i opreme na mjesto intervencije.

Nakon što je Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije odustala od financiranja Operativnog vatrogasnog centra u okviru Javne vatrogasne postrojbe Grada Bjelovara, Operativni vatrogasni centar prestao je s radom 1. siječnja 2010. godine.

Ubrzo se pokazalo da je zbog novog ustroja smanjena učinkovitost vatrogasnih intervencija JVP izvan područja Grada Bjelovara. Načelnici pojedinih općina stoga su zatražili iznalaženje rješenja tog problema.

Kvalitetnu vatrozaštitu u općinama u okruženju Grada Bjelovara osigurala je JVP Grada Bjelovara koja posjeduje ljudske i tehničke resurse za pružanje protupožarne zaštite i za upućivanje ljudstva i opreme na mjesto intervencije.

Stoga se već treću godinu za redom ugovorima utvrđuju obveze općina za plaćanje paušalnog iznosa Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Bjelovara. JVP se na temelju Ugovora obvezuje zaprimati dojave s područja tih općina, organizirati te upućivati ljudstvo i opremu na mjesto intervencije te preuzimati odgovornost za njezinu uspješnost, obavještavati i angažirati lokalna dobrovoljna vatrogasna društva te preuzeti kompletnu protupožarnu zaštitu na području svake od tih općina.

Paušalni iznosi – godišnji paušal:

  • Općina Kapela – 15.000,00 kuna
  • Općina Nova Rača – 15.000,00 kuna
  • Općina Rovišće – 16.000,00 kuna
  • Općina Severin – 7.000,00 kuna
  • Općina Velika Pisanica – 10.000,00 kuna
  • Općina Veliki Grđevac – 12.000,00 kuna
  • Općina Veliko Trojstvo – 15.000,00 kuna
  • Općina Zrinski Topolovac – 7.000,00 kuna

Gradonačelnik Antun Korušec potpisao je tada i Sporazum s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Stanicom Bjelovar, kojim se utvrđuje postojanje zajedničkog interesa za djelovanje Hrvatske gorske službe za spašavanje na području Grada Bjelovara i uređuju načini i uvjeti financiranja.

Prema teritorijalnom ustroju HGSS-a, Stanica Bjelovar pokriva područje 5 gradova, među kojima je i Grad Bjelovar, te 18 općina (područje Bjelovarsko-bilogorske županije).

To je nastavak dobre suradnje, rekao je gradonačelnik Antun Korušec – te će Grad Bjelovar i ove godine izdvojiti za rad Stanice Bjelovar dvadeset tisuća kuna. Podsjetio je prisutne da je Grad Bjelovar 3. veljače 2011. godine, potpisao Ugovor o zakupu gradskog poslovnog prostora s HGSS Stanicom Bjelovar. Grad Bjelovar je pod veoma povoljnim uvjetima Stanici Bjelovar dao u zakup prostor od 24,48 m2 u uličnoj zgradi u Masarykovoj ulici.

Ljiljana Balažin
FOTO: Ljiljana Balažin

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content