Svečano obilježen Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja (2010.)

Svečano obilježen Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja

Najvažniji datum u novijoj povijesti Bjelovara, 29. rujna, dan oslobođenja Bjelovara od neprijateljske vojske, započeo je prisjećanjem na sve poginule hrvatske branitelje i civile poginule u Domovinskome ratu i polaganjem vijenca kod spomenika u središnjem gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika.

Uz članove udruga proizašlih iz Domovinskog rata dužnu počast iskazali su i predstavnici Grada Bjelovara na čelu s gradonačelnikom Antunom Korušcem, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Ureda državne uprave, te vojske i policije.

Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Bjelovara održanoj u Domu kulture predsjednik Gradskog vijeća Željko Maletić naveo je, uz ostalo, i  najvažnije gradske projekte koje nije bilo upitno i teško realizirati jer se radilo zajedničkim snagama.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec naveo je podatak da je prestižni magazin Forbes svrstao Bjelovar među dvadeset najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj. – Sve aktivnosti koje pokrećemo i provodimo usmjerene su na rad za ljepši, sretniji i bogatiji Bjelovar, u skladu s usvojenom Strategijom razvoja Grada Bjelovara – rekao je gradonačelnik Antun Korušec. Dodao je da se sve o projektima i investicijama Grada Bjelovara može vidjeti u prigodnoj publikaciji po prvi puta tiskanoj uz Dan Grada Bjelovara.

Na svečanoj sjednici govorili su i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Ivica Vranjić, gradonačelnik Grada Garešnice Velimir Žunac te župan Bjelovarsko-bilogorske županije Miroslav Čačija.

U nastavku svečane sjednice najzaslužnijima su dodijeljena javna priznanja Grada Bjelovara.

Javno priznanje Zlatna plaketa “Grb Grada Bjelovara”  dodijeljeno je:

 1. Zdenku Kuni, prof. iz Bjelovara za izuzetne uspjehe na području odgoja i obrazovanja
 2. Lidiji Šarić, prof. iz Bjelovara za izuzetne uspjehe na području znanosti
 3. Neni Šešić-Fišer, akademskoj slikarici za izuzetne uspjehe na području kulture
 4. Ivanu Đurancu (posmrtno) za izuzetne uspjehe na području športa
 5. Trgovačkom društvu “Parketi Sabljo, d.o.o.” za izuzetne uspjehe na području gospodarstva
 6. Anđelki Papić iz Bjelovara za izuzetne uspjehe na području humanitarnog rada.

Javno priznanje Pečat Grada Bjelovara dodijeljeno je:

 1. Božidaru Zagorcu iz Bjelovara za značajan doprinos na području gospodarstva
 2. Stjepanu Šerugi iz Bjelovara za društveno koristan rad
 3. Dječjem vrtiću “Pinokio” za značajan doprinos na području odgoja
 4. Taekwondo klubu “Fox” za značajan doprinos na području športa
 5. Miroslavu Martiniću iz Bjelovara za značajan doprinos razvoju novinarstva.

Posebna javna zahvala Gradonačelnika Grada Bjelovara dodijeljena je Anđelki Marušić iz Bjelovara za humano djelo. Kao darovateljica koštane srži svojom je nesebičnošću i humanošću spasila život dječaka iz Austrije.

Dan Grada Bjelovara, 29. rujna, obilježava se od 1997. godine. Istodobno, od 2007. godine 29. rujna obilježava se i kao Dan bjelovarskih branitelja. Nizom manifestacija i događaja želi se dostojanstveno obilježiti ovaj datum. Kako je rekao gradonačelnik Antun Korušec, želimo zapriječiti put zaboravu na sva zbivanja, događaje i ljude iz Domovinskoga rata.

U ranim poslijepodnevnim satima na središnjem gradskom parku Orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske svojim je programom uveličao tradicionalni Mimohod pobjednika “Barutana 91”. Nakon njihovog nastupa na paviljonu i odsvirane hrvatske himne članovi Bjelovarskog kazališta pročitali su imena 144 poginula hrvatska branitelja iz bjelovarskoga kraja.  Prije polaska povorke na Barutanu, nazočnima su se obratili Stipe Šola, predsjednik UHDDR-a, Stjepan Ivanić, ratni zapovjednik 105. brigade, Željko Maletić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara te Zoran Komar, državni tajnik za branitelje Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Na spomen području Barutana, uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, upriličena je komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima. Na komemoraciji govorili su Karlo Varjačić, predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskoga rata Grada Bjelovara, Zdenko Radić, predsjednik Udruge 1. hrvatski redarstvenik BBŽ, Ante Topalović, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara te Miroslav Čačija, župan Bjelovarsko-bilogorske županije. Na kraju je služena sveta misa koju je predvodio biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije Vjekoslav Huzjak.

U večernjim satima u dvorištu je Grada Bjelovara održan kulturno-umjetnički program na čijem je kraju nastupio Vinko Coce.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top